Polarblåklokka må være vår mest kraftfulle vekst. Den kommer opp av den magreste jord, og sier farvel til oss lenge etter at de fleste andre blomster har forlatt oss. Selv i oktober stråler den mot oss.

Revestreker 

Finnmarksposten og Finnmark Dagblad, hofforganene til Nordkapp Arbeiderparti, har vært påfallende tause etter at lagmannsretten ga Nordkapp kommune rett til å stoppe Scandics parkeringsavgift på Nordkapp. Halmstrået fant avisene hos en akademiker i Tromsø som mente dommen skremte bort investorer fra sør som vil investere i nord. Han sa ifølge avisene ingenting om hva som er forskjell på investorer og koloniherrer. Det trenger Finnmarksposten og Finnmark Dagblad ikke mer enn ei ordbok for å se forskjell på! Om ikke det holder, er kanskje en studie av  Finnmarks histiorie bra nok læring for hofforganene med nesegrus beundring for Scandic og kjedens lokalpolitiske venner?

Vi går mot mørketida, men fortsatt kan vi glede oss over lysets lekne spill i våre omgivelser.

GRATULERER TIL NORDKAPP KOMMUNE OG BEFOLKNINGEN!

I dag kan Nordkapps befolkning juble. Scandic tapte ankesaken mot kommunen om kommunens rett til kontroll over Nordkapp-platået. Nå må Nordkapp Arbeiderparti og Nordkapp Høyre være voksne nok til å legge bort sin underlige støtte til Scandic som har tjent seg søkkrike på det som er kommunens og befolkningens område, og delta i gleden over lagmannsrettens dom. Bare det kan skape ro og gi nytt samhold i en kommune preget av uro og splittelse. Og befolkninga kan takke de politikere som trosset det vanvittige  presset de ble utsatt for, og våget å stå opp mot pengemakta  og politisk råttenskap. Flere har betalt en høy pris, og ofret helsa for å tjene befolkninga. I dag fikk de skulderklappet de trengte. Kanskje bør de også få en unnskyldning?

Sommer i Porsanger

Bruktbilselgere har liten troverdighet. Dette firma bør vi imidlertid stole på. De selger en bil som ikke bare er eksklusiv, den er i følge annonsen både overpriset og brautende. Skjermdump fra Finn.no

Ærlig bruktbilselger

Bruktbilselgere har like lav troverdighet som norske journalister. Det viser flere undersøkelser. Men som det finnes unntak blant journlaister, finnes det  unntak i bruktbilfirmaene. Dette firmaet ser ut til å ha ærlighet i ryggmargen. De annonserer denne bilen på Finn. no, og slår fast at den ikke bare er eksklusiv. Den er også både overpriset og brautende! De kunne skrevet av den var stygg også, men det er vel mer enn smakssak enn en realitet.

En av de første virkelig fine vårdager her i Olderfjord. Da ble det selvfølgelig en fin vandring i fjæra

En slik vakker vårdag betyr også anledning til bål og utelunsj der pølsa fikk hovedrollen.

Lykkelig er den som kan hogge sin egen ved

Etter få timers arbeid er flere ukers varme sikret

Frigjøringsmonumentet i Kirkenes er en hyllest til sovjetsoldatens innsats for å frigjøre Øst-Finnmark. I dag er denne frigjøringshæren en brutal brikke i en diktators grusomme brutalitet mot det ukrainske folket. De dør for sin tro på fred og frihet.

 

 

 

Ord til Putin

I krigstid er sannheten så kostbar at den alltid må omgis med en livvakt av løgn.

(Winston Churchill)

Veien til Roma

Å gå den brede vei er visstnok i bibelsk forstand å vandre i livet uten Gud og med det onde. For meg er nå dette bare E6 i Olderfjord i Porsanger som før 1985 gikk mellom Roma og Kirkenes. I dag stopper E6 i Helsingborg. En gang på 60-tallet fikk jeg vite at den veien jeg så ofte brukte,  gikk til den italienske hovedstaden. Jeg sa da til bestefar at om vi sammen gikk på veien kunne vi komme til Roma. Da utbrøt han: ka ska vi no dær? Bestefar var en mann som aldri skjønte hvorfor man måtte reise bort fra sin kjære Olderfjord. Han gjorde det sjøl bare et par ganger i løpet av livet. Første gang da han og hans familie ble jaget fra hus og hjem, og tvangsevakuert av tyskerne i 1944. Andre gang da han på slutten av livet ble innlagt  på sykehuset i Hammerfest. Derfra kom han aldri mer til fjorden i livet.

E6 gjennom Olderfjord i Porsanger

Gatekunst

Jeg blir ofte irettesatt og bedt om å løfte hodet når jeg går. Det skal visstnok gi meg bedre gange og rettere rygg. Og normalt retter jeg meg etter slike påpakninger. Men når jeg er alene så er jeg trassig nok til å se ned. Og da avdekker jeg sann gatekunst som dette kumlokket. Slike lokk, som ofte er laget på Hedmarken, er en fryd for øyet.

Trygdesjefens havari

Mange har hevdet at livet i byråkratiet må være dørgende kjedelig. Men av erfaring vet jeg at det finnes mye humor og spenning blant permer og paragrafer.  Det vil du se om du leser historien som skjuler seg under lenken nedenfor. Manuskriptet har blitt til fordi jeg gleder meg over å skape fortellinger og formidle dem. 

Denne historien starter i ei høyblokk på Skillebekk i Oslo, og ender opp i Finnmark der det virkelige dramaet utspiller seg. Og som du vil se, er en trygdesjefs hverdag fylt av mer enn uføretrygd og sykepenger.

Om noen skulle kjenne seg igjen er det langt fra tilsiktet. Men jeg lar meg lett inspirere og noe av dette kan være så realistisk at det er som tatt ut av virkeligheten!  God fornøyelse.

 http://www.jowalsoe.com/439109997